Home

Turism

Foto 

Links

Carte_de_oaspeti

Consiliul_local

Agenti economici din Marginea

Contact 

Turism

 

 

Regiunea in care se incadreaya comuna Marginea dispunde de un potential turistic capabil sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de turisti.

Pe harta turistica a judetului Suceava dar si pe toate hartile turistice, comuna Marginea apare ca un centru al artei populare, datorita in primul rand ceramicii negre produse aici. Satului, situat la intersectia principalelor drumuri turistice ale Bucovinei, ii conferim rolul de punct nodal al turismului din nordul Moldovei.

CERAMICA NEAGRA produsa aici dateaza din neolitic. Ea a fost identificata in cadrul culturii Horodistea-Floresti. cat si La Tene, care este perioada de inflorire a ceramicii negre geto-dacice. In secolele XII-XV, ceramica neagra cunoaste o puternica dezvoltare, mai ales in nordul Moldovei.

Centrul de la Marginea a ramas pana astazi cel mai renumit sat din tara noastra, care produce olarie neagra exact prin aceeasi tehnica preistorica de ardere inabusita (reducatoare) si de ornamente prin lustruirea cu ajutorul unei pietre de rau (cremene), fiind una din dovezile graitoare gespre vechimea si continuitatea poporului roman pe acest teritoriu.


   Dupa o ardere oxidanta, in timpul careia vasele devin rosii, se introduc in foc lemne de brad si molid numite "fachii", dupa care toate gurile de incarcare si descarcare ale cuptorului se astupa cu cioburi de oale, balegar si lut. Se produce astfel o ardere inabusita (reducatoare), care dureaza circa 10 ore, si in care oxidul ce carbon penetreaza peretii vasului, determinand culoarea neagra in diverse nuante, de la cenusiu la negru intens, in functie ce cativa factori cum sunt distanta de la focarul cuptorului, caliattile materialului folosit ca combustibil, etc.

In ceea ce priveste ornamentarea sunt si acum folosite doua tehnici: impresiunea si lustruirea. Impresiunea se realizeaza printr-o rotita care se aplica pe vasul crud cu ajutorul careia se realizeaza un decor constand din linii frante sau un sir de romburi, denumit "zamt".

Lustruirea se face cu ajutorul unei pietre de rau cu care se inscrie pe suprafata obiectului, intr-o miscare de dute-vino un decor compus indeosebi din linii frante si spirale intr-o multitudine de variante stilistice de un efect artistic deosebit.

Poate mai mult decat la alte categorii de ceramica, valoarea estetica a ceramicii negre consta nu numai in ornamentele care o impodobesc ci mai ales in insasi forma data obiectelor de creatorul lor.

Vasele de ceramica confectionate la Marginea incanta prin echilibrul proportiilor si eleganta formelor.

Vizitand atelierul de ceramica situat pe soseaua Marginea-Sucevita, turistii bpot urmari intregul proces de obtinere a ceramicii prin mijloace traditionale(fara mijloace mecanizate):pregatirea lutului,prelucrarea la roata olarului, uscarea, decorarea si arderea ceramicii in cuptoare.

Un obiectiv turistic important este si izvorul sarat(slatina), situat in sudul dealului Plesa, in locul denumit Poiana Plesei, de unde localnicii dar si locuitorii din imprejurimi se aprovizioneaza cu slatina. Pe langa utilizarea in alimentatie apa acestui izvor ar putea ajuta la tratarea reumatismului, daca se vor face mici amenajari, avand in vedere ca in depresiunea Radautilor, datotita temperaturii coborate si a umezelii ridicate, reumatismul are o frecventa foarte mare.

dintre obiceiurile specifice locului amentim: luarea iertaciunii de catre tineri de la parinti inainte de a pleca la biserica pentru cununie., nunta, imbroboditul miresei,(a doua zi in zori dupa nunta), stransura cu ocazia hramului (a patronului bisericii), pusul bradutului in varful unei prajini la streasina casei cu ocazia zilei numelui sau pusul bradutului in varful casei nou construite, inainte de a bate dranita, saritul peste foc in noaptea premergatoare zilei de Sf. Gheorghe.

Nu exista o evidenta stricta a numarului de turisti care viziteaza comuna Marginea sau atelierul de ceramica, dar se pot face corelatii cu numarul de turisti care viziteaza manastirea Sucevita.

Comuna are mari perspective in dezvoltarea turismului, iar interventiile care se vor face vor contribui la relansarea acestei activitati dezvoltand tot o data si alte activitati ale sectorului tertiar.
In perspectiva dezvoltarii turismului se poate spune ca aceasta deja a inceput prin infiintarea catorva spatii de cazare pentru turisti in locuinte de tip agroturism, dotate cu televiziune prin cablu cu 31 de canale TV romanesti, telefon fix conectat la o centrala digitala, 3 retele de telefonie mobila acopera comuna dintre care una este de tip UMTS.